Náš Facebook

Lekce angličtiny


Lekce angličtiny z pořadu BBC lerarnig english - o klobásách na Václaváku - Sausage wars - Války o klobásu

VáclavákVáclavák

Dva testy klobás

Blesk se rozhodl otestovat klobásy ze stánků rychlého občerstvení z Václavského náměstí. Vše bylo v nejlepším pořádku!

15. ledna 2008 | 01:00 - blesk.cz

Magistrát má v plánu postupně zrušit stánky s občerstvením na pražském Václavském náměstí. Blesk se proto rozhodl otestovat o co Pražané a turisté přijdou. Nechal udělat laboratorní rozbor slavné Václavské klobásy prodávané ve stánku na spodní části náměstí.

A výsledek?

Magistrát chce Pražany 'obrat' o klobásu, která nemá chybu... Blesk nechal laboratorně vyzkoušet šest Václavských klobás Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ). Cílem zkoušek bylo zjištění, jak jsou klobásy kvalitní a zda nejsou závadné. Jak to dopadlo? "Z hlediska kvality potravin jde o kvalitní výrobky, které obsahují 90 procent masa. Klobásy ani neobsahují žádné významné množství karcinogenních látek, které vznikají při uzení a smažení," vysvětlil Blesku vedoucí oddělení chemie SVÚ Jan Rosmus. Stejně dobře dopadl i mikrobiologický rozbor, který by odhalil případné nebezpečné bakterie. "V dodaném vzorku nebyly nalezeny ani bakterie salmonely, ani bakterie listeria monocytogenes," dodal vedoucí Zkušebních laboratoří a hygieny potravin a krmiv při SVÚ. Takže? Václavská klobása zdraví rozhodně 'nehuntuje ' a přijít o ni bude velká škoda...

Jak rozbory probíhaly: Z dodaných klobás jsou odebrány vzorky, které jsou testovány na dvou místech. První se zaměřila na kvalitu klobás. Výpočtem podle vzájemných poměrů živin v hmotě bylo stanoveno množství masa a dalších ingrediencí. Mikrobiologické rozbory vznikají na základě kultivací v laboratorních miskách, kde se po nějaké době vyhodnotí množství bakterií.

Co klobása obsahuje:

90 % masa

Co s ní dostáváte do těla: 32 % tuku 40 % vody 0,7 % sójové bílkoviny 3,1 % popela (směs ve které je obsažena například sůl) 0,25 % benzo(a)pyren - karcinogenní látky vznikající smažením a uzením

Mikrobiologické vyšetření (Druh bakterie - nález)

Salmonela - negativní Listeria monocytogenes - negativní Enterobakterie - negativní

Blesk nechal laboratorně vyzkoušet šest Václavských klobás Blesk nechal laboratorně vyzkoušet šest Václavských klobás

Otestovali jsme po roce pražské klobásy! 

I za klobásky ve stánku na ulici se musí zaplatit

15. prosince 2009 | 11:07 - blesk.cz      

Jaké jsou klobásy ze stánků na Václavském náměstí a z vánočních trhů? Dobré, plné masa, nebo nás prodejci šidí? Václavskou klobásu testoval Blesk už loni. Dopadla skvěle.

Letos jsme pokus zopakovali. Klobásy jsme nechali analyzovat Státním veterinárním ústavem v Praze. A výsledky? Klidně si je kupte, pochutnáte si!

Blesk se rozhodl otestovat kvalitu nabízených klobás. Na vánočních trzích na náměstí Míru, Václavském a Staroměstském náměstí jsme zakoupili po jedné klobáse u náhodně vybraného stánku. Do testu jsme navíc opět zařadili i tradiční Václavskou klobásu z celoročního stánku uprostřed Václavského náměstí. Celkem jsme tak nechali udělat rozbor čtyř klobás.

Každou jsme ihned po nákupu zabalili do termosáčku a opatřili štítkem. Takto jsme je předali do rukou vedoucího oddělení chemie Státního veterinárního ústavu Jan Rosmuse. „Analýza prokázala, že všechny klobásy byly dobře vyuzené. Nebyla u nich použita metoda, která by vedla ke vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků. Ty mohou být karcinogenní,“ vynesl ortel Jan Rosmus.

Klobásy obstály i v analýze obsahu masa. „Podle mého názoru jsou všechny vyvedené. Někde je sice masa trochu méně, ale není to nic, čeho by se člověk musel štítit,“ dodal Rosmus. A ve které klobáse je nejvíce masa? V tradiční Václavské! Tu jsme koupili u klasického celoročně otevřeného stánku před hotelem Evropa.

Žebříček klobás podle obsahu masa:
1. místo: Václavská klobása
cena: 50 Kč (včetně 2 ks chleba, v nabídce hořčice, kečup, majonéza)
obsah masa: 92,43 %
místo nákupu: stánek před hotelem Evropa, Václavské náměstí

2. místo: klobása z náměstí Míru
Cena: 45 Kč (včetně 1 ks pečiva, další kus za příplatek 2 Kč, v nabídce hořčice a kečup)
Obsah masa: 79,73 %
Místo nákupu: vánoční trhy před kostelem sv. Ludmily
„Kolik kusů pečiva si dáte?“ ptal se stánkař

3. místo: klobása ze Staroměstského náměstí
Cena: 50 Kč (v ceně chléb, hořčice i kečup – volně přístupný na pultě, možnost nechat si dát klobásu do bagety)
Obsah masa: 75,25 %
Místo nákupu: vánoční stánek nedaleko památníku Jana Husa
Grilovaná dobrota v mrazivém počasí

4. místo: klobása z Václavského náměstí
Cena: 50 Kč (v ceně chléb, hořčice i kečup – volně přístupný na pultě, možno si vzít i plastový příbor)
Obsah masa: 74,25 %
Místo nákupu: vánoční stánek ve spodní části Václavského náměstí

1. místo: Václavská klobása1. místo: Václavská klobása  Zdroj: superrodina.cz - Před časem také kolovala jedna značně diskutabilní fotografie. První dojem ze snímku je, že se jedná o dlouhý pruh jahodové zmrzliny. Odpověď pod obrázkem však zněla značně děsivě a leckterý slabý žaludek ji nemusí unést. Jedná se o namleté kuře či hovězí pro výrobu kuřecích a hovězích specialit v McDonaldu, včetně kostí a vnitřností. Součástí této břečky je hydroxid amonný.Zdroj: superrodina.cz - Před časem také kolovala jedna značně diskutabilní fotografie. První dojem ze snímku je, že se jedná o dlouhý pruh jahodové zmrzliny. Odpověď pod obrázkem však zněla značně děsivě a leckterý slabý žaludek ji nemusí unést. Jedná se o namleté kuře či hovězí pro výrobu kuřecích a hovězích specialit v McDonaldu, včetně kostí a vnitřností. Součástí této břečky je hydroxid amonný.